Het Parfum: waar bestaat het uit?

Gepubliceerd op 28 augustus 2022 om 17:54

Geef parfum de tijd, want de tijd zal het je leren.

De olfactorische piramide

De olfactorische piramide is een classificatie van de geurnoten, waaruit een geur bestaat. 

 

De eerste keer dat ik de olfactorische piramide zag, dacht ik echt bij mijzelf van, wat is dit en wat betekend dit nou eigenlijk of hoe zit dit nou precies in elkaar. Door de webshop en de wasparfum die ik in het assortiment heb, vind ik het belangrijk om te weten hoe een geur ontstaat en zicht ontwikkeld, want wie weet dit nou eigenlijk. Als ik een parfum(wasparfum) koop ga ik op de eerste tonen van de geur af, want ja, dat geeft mij toch de eerste indruk van een parfum(wasparfum). Toch is het belangrijk niet op de eerste indruk af te gaan, omdat een parfum zich ontwikkeld in verloop van tijd.

 

Wil jij ook weten hoe de olfactorische piramide werkt, lees dan gauw verder.

 

  • Hoe lees je de olfactorisch piramide,

De olfactorische piramide bestaat uit 3 niveaus die de tijdelijke ontwikkelingen van de geur weergeven.

Van boven naar beneden geeft het de verschillende facetten van de parfum aan, die zich ontwikkelen tijdens de verdamping.

 

  • Olfactorische noten

Elke parfum wordt gemaakt uit geurnoten.

De harmonie hangt af van de balans van verhoudingen en de reukintensiteit van elke noot. Elke geur is opgebouwd uit: topnoten, hartnoten en basisnoten.

  • Top olfactorische noten: worden als eerste waargenomen en staan daarom ook bovenaan de olfactorische piramide. Zij zijn degene die als eerste de aandacht trekken en de zintuigen prikkelen. Hierdoor ontstaat de eerste indruk van een parfum(wasparfum).
  • Hart olfactorische noten: worden als tweede waargenomen na de topnoten. Deze vormen het hart en de ziel van de geur. Op emotioneel gebied, wekken ze de diepste sensaties op.
  • Basis olfactorische noten: zijn de meest vasthoudende tonen, daarom staan ze aan de basis van de piramide. De basisnoten komen overeen met de persoonlijkheid van de parfum.

 

  •  Geef parfum de tijd

De tonen van de parfum ontwikkelen zich naar verloop van tijd. Het is daarom ook belangrijk om de geur de tijd te geven en niet op de eerste indruk af te gaan. Het is niet mogelijk om een geur te begrijpen en te beoordelen op de eerste indruk en te stoppen bij de topnoten, al zijn wij gauw genoeg geneigd om dit wel te doen. 

 

dus, geef geur de tijd!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.